Editorials 17 – Arrasan la huerta

Uno. ¿Estuvimos en el lugar equivocado?

El 26 de septiembre miles de personas nos reunimos en la Plaza de la Virgen para llegar en manifestación al Ayuntamiento. Nos adherimos a la Huelga Mundial por el Clima mientras una operación policial ilegal destruía un símbolo de l’Horta para facilitar la ampliación depredadora e innecesaria de la V-21 en su salida de Valencia.

El alcalde, Joan Ribó, en un gesto que le honra, estaba ese día votando en solitario a favor de un nuevo informa de impacto ambiental sobre la ampliación del puerto, atacado por los medios oficialistas, la cúpula empresarial, la autoridad portuaria, el PSPV en pleno y su puta madre. Bien por él.

Lo mismo puede decirse de Joan Baldoví, diputado de Compromís, recordándole al ministro dis-funcional Ábalos que las cosas a cagaprisas y al servicio de intereses inconfesables acaban mal, como el proyecto Castor.

No puede decirse lo mismo de Mónica Oltra, que se hizo una “infanta Cristina”, diciendo que se enteró del derribo por la prensa y que ella ahora lucha «desde los despachos (jaja) y no desde la calle».

Dos. Pensar en global, actuar en local.

Por eso vamos a proponer a Fridays4Future València, el colectivo estudiantil que convocó la huelga mundial por el clima y las concentraciones en la plaza de la Virgen, que contemplen la idea de trasladar las concentraciones y sumen las reivindicaciones concretas de la ciutat a…

...les de la lluita global contra el canvi climàtic. Per exemple, que les pròximes concentracions es realitzen en llocs lligats a reivindicacions locals, com l’Horta o La Marina de València, i amb exigències concretes de la lluita contra el canvi climàtic a les que sí que podem intervenir directament: per exemple l’exigència de un nou estudi d’impacte ambiental (DIA). O que s’instal·len ja al port mesuradors de contaminació reals, i no caixetes de cartó buides. És inexplicable que el port de València siga el primer de la Mediterrània i el quart d’Europa en tràfic de contenidors però el 46º en contaminació si no és per la senzilla raó que el port (ells mateixos ho han reconegut) es nega a mesurar correctament la emissió de gasos i partícules contaminants.

Tres. No a la legalització de l’espoli.

Però no és or tot el que lluïx. L’ajuntament insistix en des-il·legalitzar la ZAL, una altra vegada amb els nostres diners i en contra de diverses sentències judicials, trampejant amb el que millor se’ls dóna: plantar 4 arbrets més i ficar un carril-bici.

Ara diuen que si no es legalitza l’espoliació (declarat ja il·legal pels tribunals), no es podrà construir l’estació elèctrica que hauria de proveir als vaixells atracats i evitar el mig miler de morts prematures que es donen a València tots els anys a causa de la contaminació portuària.