Fora corruptes

Ni valencianoparlants ni castellanoparlants

Camps Oltra
Pareix que per a alguns/es, la corrupció és menys dolenta si és en valencià

Què cal fer perquè assumeixen que les llengües són un pont, una riquesa col·lectiva, i no una barrera des de la qual repel·lir al diferent? Que l’ensenyament i generalització del seu ús social només es podrà aconseguir si la gent les aprecia i les respecta, i no amb la seua instrumentalització política per a crear un ramat funcionarial captiu i agraït? La dreta espanyola i els nacionalistes no volen que la estimes, només t’exigeixen “que la domines”.

Mónica Oltra diu que Mariano Rajoy hauria d’aprendre valencià si vol tornar a la feina de registrador de la propietat a Santa Pola. És clar que sí, guapi, no volem a corruptes “forasters” que no dominen el valencià, preferim als Camps o als Rus, “que són uns fills de puta però són els nostres fills de puta”. No importa que amb eixe criteri vetem a excel·lents professionals en l’ensenyament, la sanitat o l’administración perquè no tenen el mitjà.

Tenim ara el dret a expressar-nos en qualsevol de les nostres llengües amb les administracions públiques, i lo nostre ens ha costat, però només persones amb un acusat complex d’inferioritat senten la necessitat d’exigir que se’ls responga també en una determinada llengua per sentir-se respectat. Ara, per sort, fins el tio Canya, gràcies a la radio, la tele, el turisme o la migració, entén perfectament el castellà a més del valencià. Ni “hábleme en cristiano” ni “parla’m en cristià”. Tan vergonyós és que Mª José Catalá, anterior consellera d’Educació, demane perdó “por si en algún momento hablo en valenciano” com que la Clara Ponsatí, ex-consellera d’Educació catalana, confesse que és incapaç d’expressar-se en castellà.

Però Oltra prossegueix: “Algú s’imagina a Madrid que a un ciutadà a una administració pública se li atenga en arameu?”. Dir que el castellà a València és com l’arameu a Madrid és de traca. Però de traca intracranial. Si la dreta intenta reviure la batalla de la llengua és perquè els ho poseu fàcil menyspreant a amplis sectors populars castellano-parlants i tan valencians com nosaltres els bilingües. “Arameo, aralacago”.

Deja un comentario